Próchnica jest – najprościej mówiąc – procesem uszkadzania szkliwa przez kwasy. Kwasy te powstają w wyniku rozkładu cukrów znajdujących się w jamie ustnej przez bakterie, których nie usunęliśmy z płytki nazębnej w wyniku szczotkowania. Następstwem działania kwasów są ubytki, które nie leczone powiększają się, mogąc doprowadzić do zniszczenia całego zęba.
Powstawaniu próchnicy sprzyja spożywanie słodkich i lepkich pokarmów i napojów. Na jej wystąpienie szczególnie narażone są dzieci i młodzież, ale nie oszczędza ona również dorosłych.
Dlatego:
– wskazane jest unikanie słodkich pokarmów i napojów;
– należy dbać o higienę jamy ustnej, a w szczególności myć zęby po każdym posiłku;
– dobre efekty daje stosowanie past z fluorem, co jednak powinno być skonsultowane z lekarzem dentystą;
– należy regularnie odwiedzać stomatologa.
Skuteczną metodą walki z próchnicą jest prawidłowa pielęgnacja zębów. Gdy jednak pojawiają się objawy próchnicy lub doszło do powstania ubytku – konieczna jest jak najszybsza wizyta w gabinecie dentystycznym. Dbajmy o zęby, aby dłużej cieszyć się zdrowiem.